Work

For the development of the museum and the opening of the corridors in the dunes, a lot of work has already been done in recent years. From 2013, the northern part of the corridors has been tackled. The work consists of excavating the corridors filled with sand and debris and all that is needed to open these corridors to the public. The fire control post, which has been made accessible earlier, is increasingly being brought back to its original state. The work is carried out by volunteers and has taken up some 45,000 hours from the start. Thanks to the work of the volunteers, it is becoming increasingly possible to give visitors an impression of what was built by the Germans during the war years.

apply insulation observation post

After the installation of the plastic plates on the underside of the roof, it was now the turn of the inside of the roof.
Pluimers Isolatie has provided the inside of the roof with insulation.
With this we hope to prevent condensation from moisture.

Photo: Jan Heus

adaptation fire control post

On the photo the trailer of De Jong metalworks.
On Wednesday, March 14, HPL (High Pressure Laminate) was mounted on the underside of the roof of the fire control post. These plates are resistant to the salty sea air and defense.
The company Jong metaalwerken b.v. in Schagen this has been commissioned by Precium Kunststoffen bv. in Alkmaar for the museum.

Photo: Jan Heus

380 Volt cable

Today, the casing for the 380 Volt cable has been placed through a controlled bore from the entrance to the north corridor.

Photo: Jan Heus

Frames for the ammunition bunker

Sven van de Reep Kozijnen (new sponsor) in Noordwijkerhout has, in collaboration with De Noordwijkse Woning Stichting, created frames for the Fl246 (ammunition bunker). Bas Wesseling arranges the installation of the new frames.